raam open vocht

Vocht in huis door stoomstrijkijzer

Vocht in huis heeft vaak te maken met een gebrek aan ventilatie van vochtige apparaten of bij bepaalde werkzaamheden. Een voorbeeld van een oorzaak van problemen met vocht kan een stoomstrijkijzer zijn.

Wanneer er in een afgesloten ruimte gestreken wordt met behulp van zo’n apparaat, dan stijgt het vochtgehalte vaak meer dan over het algemeen bekend is. Je herkent deze toename aan vochtigheid al snel door te controleren of er ruiten of spiegels in de desbetreffende ruimte beslaan tijdens het strijken.

Raam open zetten

raam open vochtHet is dan van belang om hier iets aan te doen door bijvoorbeeld altijd een raam op te zetten of door er op een andere manier voor te zorgen dat er sprake is van een goede ventilatie. Een overschot aan vocht zal met de tijd steeds schadelijker zijn en dus op den duur steeds erger wordende problemen met zich meebrengen.

Gevolgen

Een voorbeeld van mogelijke problemen als gevolg van het gebruik van een stoomstrijkijzer in een afgesloten ruimte, zijn schimmels. Dit komt het vaakst voor wanneer hoge luchtvochtigheid toeneemt tot tenminste 45 procent. Condensatie problemen zullen dan gaan optreden, vooral wanneer er sprake is van grote temperatuurverschillen tussen bijvoorbeeld binnen en buiten.

Op koude winterdagen is het risico hierop dus nog groter. Condensatie ontstaat namelijk wanneer de warmte in aanraking komt met de kou. Dit leidt dan tot het vocht wat je ziet zitten op beslagen ruiten of ramen. Echter kan dit ook op het plafond ontstaan, maar valt dit minder op doordat het slechter zichtbaar is. Onopgemerkt kan dit dan leiden tot forse vochtproblemen.